Choď na obsah Choď na menu
 


REBEL A MILOVNÍK

16. 3. 2013

 

2.jpgFERO RAJEC

Narodil sa v Bratislave 18. júla 1952. Ako rodený Bratislavčan po čase zmenil miesto svojho pôsobenia aj života. Do Holíča chodieval ku starým rodičom a niečo tu na neho muselo zapôsobiť, pretože sa sem vrátil a neskôr aj oženil. Literárne sa začal realizovať ku koncu 20. storočia. Predtým ako začal vydávať ucelené publikácie napísal niekoľko článkov na rôzne témy. Tie boli aj uverejnené v rôznych časopisoch a denníkoch.

 

Ja som ho roky rokúce poznal, ako policajta, ale do takého knižneho spoznania ako čitateľ som sa o ňom dozvedel v roku 2009, vedel som, že mu vyšli nejaké knihy. No nikde som ich nevidel v predaji. Prišiel rok 2011, kedy mi môj syn Michal daroval knihu k narodeninám práve od Fera Rajca - Truc natruc!(Podraz po slovensky 2). Potom prišli Vianoce a pod stromčekom som si našiel ďalšiu knihu - Podraz po slovensky, bol to ten prvý podraz. Nasledovala kniha Vtedy na Záhorí alebo Tá fľaška mení situáciu, kde sa píše o živote holíčských policajtoch  a začal som sa viac zaujímať o tohto autora tak vynikajúcih kníh, lebo mňa osobne ta jeho tvorba zaujala a pobavila.

 

Spojil som sa s ním cez interent a objednal som si u neho knihu The Beat Club. Doniesol mi ju osobne do práce, kde mi ju aj podpísal. V každej knihe mám jeho autogram. To bolo úplne o inom čítanie, dozvedám sa, že mám skoro rovnakú krvnú skupina čo sa týka hudby a poznáme všetko to isté o čom sa v tej knihe píše.  Dokonca som sa dozvedel, že na youtube ma svoj kanál bigbítu a tak sa môžeme spoločne pozrieť akú muzičku nám tam ponúka a pri čítaní si ju môžeme počúvať :

 

 
 
 
79
videa
 
Nahraná videa
PLAYLIST autor: karabas52

 

Navrhol som kámošovi Milanovi Hollému, či s ním neurobíme rozhovor. Slovo dalo slovo, dohodol som stretnutie, rozhovor sa uskutočnil, dokonca sme obaja dostali aj s venovaním Ferovu ďalšiu knihu s názvom Posledná večera, čo nás oboch prekvapilo a milo potešilo. Prečítal som ju na dva nadychnutia. Ešte mám jednu takú knihu s názvom Antológia Klubu autorov a priateľov literatúry na Záhorí, ale to je taký mix poézii od každého niečo. Ten rozhovor prebiehal v novootvorenej reštaurácii na Majirkách a celkom to bolo príjemno zaujímavé posedenie s utorom tychto kníh. Vie nie len zaujímavo písať, ale aj rozprávať. Rozhovor potom tak nejak dala dokopy Veronika Mišíková a dnes ho zverejnil portál eZáhorie. Ja ho tu ponúkam v plnom znení ako som ho tam objavil :

 

Spisovateľ Fero Rajec, rebel a milovník

 

Ešte niečo máme spoločné, nie len bigbít, ale aj rádi fotíme a kto sa zaujíma o fotografovanie a pekné fotky, môže sa pozrieť aj do fotoalbumu Fera Rajca a to klinutím na ponuknútý odkaz tu : 

 

tp://www.panoramio.com/user/1433885?comment_page=1&photo_page=1

 

Pridám tu jednu takú staoronovinku a síce jednu básničku - Lavička kamenná -  napísal ju ako sedemnásťročný a to bolo v roku 1969 :

http://youtu.be/h33z7dOJ4jI

 

peťo z tramtárii - sLOVEnsko

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Pěkné...

Billko,15. 5. 2013 17:01

Moc hezké fotky a básnička.

Re: Pěkné...

peťo tulák,16. 5. 2013 6:20

Tak to ma teší Billko a ak si toto číta teraz aj autor tej básničky a videa, tiež ho to potešilo.

Kniha

peťo tulák,20. 3. 2013 5:21

Tak v tomto ťčase už Danka číta jednu z tych kníh čo som jej rád požičal.

Re: Kniha

peťo tulák,15. 5. 2013 6:21

Teraz ma tak po čase napadlo, že ta Danka mi tu knihu ešte nevrátila...

Dobry clanok,

Oľga,19. 3. 2013 4:43

zaujimavy clovek, ale nepoznala som ho dakujem

Re: Dobry clanok,

peťo tulák,20. 3. 2013 5:20

Tak som rád, že ťa zaujal ten článok. Veľa úžasných ľudí chodí okolo nás a nevieme o nich nič.

Zaujímavé

Dana I.,16. 3. 2013 16:37

Ahoj, zaujímavý článok a rozhovor. Toho pána som nepoznala a jeho diela už vôbec a pritom to môžu byť veľmi pekné knihy. Čítala som, že už si ich pár zhltol. Požičal by si niektorú?

Re: Zaujímavé

peťo tulák,16. 3. 2013 17:04

Samozrejme Danka knihu nejaku požičiam a osobne ti ju domov donesiem. Ďakujem, že si si našla chvíľku a prečítala si to a aj niečo napísala...