Choď na obsah Choď na menu
 


NAŠIEL SOM V NOVINÁCH

13. 4. 2013

Vedel som o tej akcii už vopred, uskutočnila sa a denník Pravda uverejnil krásny článok okolo toho a ja som túto akciu postrehol niekedy začiatkom apríla

 

RÓMSKA KUCHYŇA V BLAVACKÝH REŠTIKÁCH

 

 

555044_572941102730196_430578606_n.jpgPrvá ochutnávka z ponuky

El Gaucho je prvá reštaurácia, ktorá prináša tú najoriginálnejšiu rómsku špecialitu, rómske národné jedlo - GOJA. Už dnes ju máte možnosť všetci ochutnať, a pre tých ktorí si ju budú chcieť potom pripraviť aj sami doma pripájame recept:
2 zväzky bravčových čriev
1,5 kg zemiakov alebo 0,4 kg krupice
0,5 kg cibule
soľ, čierne mleté korenie, rasca
Postup:
Črevá poriadne vymyjeme. Zemiaky nakrájame na menšie kúsky, pridáme soľ, koreniny a nadrobno nakrájanú cibuľu. Zmesou naplníme črevá, nie však príliš nahusto lebo črevá sa nám počas tepelnej úpravy scvrknú. Črevá môžeme naplniť aj krupicou bez cibule namiesto zemiakov. Konce čriev môžeme upevniť kúskom špajle. Naplnené črevá vložíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 30 minút. Potom črevá z vody vytiahneme a upečieme v rúre domäkka. Podávame horúce najlepšie s chlebom.

Prajeme Vám dobrú chuť!
 
 539160_570274926330147_170286744_n.jpgKadejaké iné špeciality na každý deň tak okrem iných polievok Vás prekvapí špeciálna polievka ŽUFKA - ide o výdatný slepačí
vývar s domácimi rezancami, väčšími kúskami koreňovej zeleniny a tiež kúskom sliepačieho mäsa.

Okrem chutných tradičných jedál nášho regiónu nájdete v ponuke aj

Pondelok: DŽATKY – chutnú zemiakovú špecialitu, posypanú dozlata upečenou cibuľkou a opečenou slaninkou.

Utorok: JAHŇACÍ GULÁŠIKvoňavý od borievok
.
 

Streda: PAŠVARE – pečené bravčové rebrá baranie rohy, uhorky feferóny a chlebík alebo varené zemiaky.

Štvrtok: CHUMER S BUKAMI - domáce rezance s čerstvo opečenými kuracími pečienkami na cibuli.

Piatok: MARIKĽU - placky s fazuľovou nátierkou.

Počas tohto týždňa si môžete za dobrovoľný finančný príspevok zobrať zo sebou drobnosť – červenú šnúrku na ruku pre šťastie. Neváhajte a príďte! Prestieranie na stole oživia aj ohnivočervené divé maky a tu su štyri fotografie z ponuky tých špecialit

 

Gipsy food festival v Pohode :) 

 

a teraz konečne čo som to našiel v tom denníku Pravda

 

p://varecha.pravda.sk/magazin/romska-kuchyna-v-bratislavskych-restauraciac/11145-clanok.html

 

peťo z tramtárii - sLOVEnsko

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Ahoj Colombo!

Zdenka,16. 4. 2013 5:10


Ano,to ja som spolu s Mirkou robila kalkulacie a poskytla pre vybrane restiky tieto postupy a mirka aj ucila kucharov ako ich pripravit.

Naše obľúbené

Zu Čimborka,15. 4. 2013 9:29

Džadky sú u nás veľmi obľúbené :-) Ale myslím si, že je to skôr "východňárska" záležitosť, nie priamo rómska...

Maďarská kuchyňa.

Jojka,15. 4. 2013 6:25

Môže to byť presne tak, ako napísal jeden čitateľ v komentári k článku, že sú to recepty maďarských cigánov a tí sa to naučili od maďarov a maďarská kuchyňa je skvelá.

Ahoj!

Olga,14. 4. 2013 18:50

Tak toto sa u nas robi odkedy som na svete a nielen u romov.

Ďakujeme!

Miriam,14. 4. 2013 14:37

Je to od Vás moc milé. Nech sa Vám darí.

No neviem...

Monika,13. 4. 2013 18:29

...no neviem či by som si pochutila ????